Daftarikan.com – Dahulu, penternak ikan keli mungkin hanya mengetahui kolam tanah, kolam dinding, kolam tab dan sangkar atau jala terapung sebagai bekas untuk penanaman.

 

Tetapi kini, selaras dengan perkembangan teknologi pertanian dan ketersediaan bahan, ramai penternak membuat improvisasi dalam melaksanakan percubaan ternakan ikan di kolam alternatif.

 

Antara yang menjadi trending ialah penternakan ikan di kolam terpal.

Penggunaan kain terpal atau khemah plastik sebagai wadah kultur bermula dengan usaha sebilangan penternak ikan keli Afrika.

Kelebihan Kolam Tarpaulin

 

KELEBIHAN KOLAM Tarpaulin

Minat penanaman ikan keli di kolam terpal yang semakin meningkat bukan sekadar tumbuh. Ini dicetuskan oleh pelbagai kelebihan dan kemudahan yang diperoleh oleh penanam.

Jimat kos

 

Jika dibandingkan dengan penanaman ikan di kolam atau kolam berdinding, penanaman di kolam terpal pastinya lebih murah. Kos yang dimaksudkan ialah keperluan dana untuk pembuatan kolam dan kos operasi.

 

a. Menjimatkan air, jadi ia sesuai digunakan walaupun di kawasan yang kurang air

Setakat ini sudah wujud kefahaman dalam kalangan masyarakat bahawa untuk menternak ikan keli memerlukan bekalan air yang banyak, lokasinya mestilah berhampiran dengan sungai atau saluran pengairan, dan air sentiasa mengalir.

Air yang digunakan boleh diperolehi daripada telaga pam, telaga gerudi, telaga baldi, atau air dari PDAM.

Malah, AIR TERPAKAI untuk kegunaan lain ikan boleh digunakan semula untuk ternakan ikan keli.

 

Walau bagaimanapun, air dipam dengan sistem peredaran semula. Ini juga membuktikan bahawa penanaman ikan keli di dalam kolam

b. Kelebihan Kolam Tarpaulin – Elakkan pemangsa

 

Usaha ternakan ikan keli di kolam terpal sama ada tapak semaian dan ternakan adalah lebih selamat berbanding ternakan ikan keli yang dijalankan di kolam tanah atau berdinding.

Sebabnya kebanyakan penanaman ikan keli di kolam terpal kebanyakannya diletakkan di dalam bilik tertutup atau di halaman rumah, jadi kemungkinan diserang serangga perosak seperti katak, ular, dan biawak monitor adalah lebih kecil.

 

c. Lebih banyak kawalan

 

Setakat ini, belum ada laporan bahawa ikan keli yang dipelihara dalam kolam terpal diserang penyakit beramai-ramai.

 

Malah, ikan keli yang dipelihara di dalam kolam terpal sebenarnya lebih sihat dan agak bebas penyakit.

 

Ini berbeza dengan penyelenggaraan di kolam tanah atau dinding yang lokasinya saling bersambung antara satu kolam dengan kolam yang lain atau antara satu lokasi kolam dengan yang lain, supaya penyakit mudah dipindahkan atau berkembang dari satu tempat ke tempat lain.

 

d. Kelebihan Kolam Tarpaulin – Mudah untuk bergerak

 

Oleh kerana sifatnya yang tidak kekal, kolam terpal boleh dipindahkan dengan mudah dari satu tempat ke tempat lain atau dari satu bilik ke bilik lain.

 

e. Boleh digunakan untuk pelbagai skala perniagaan

 

Penanaman ikan keli di kolam terpal boleh digunakan untuk pelbagai skala perniagaan, dari kecil, sederhana, hingga perniagaan besar.

 

Bezanya, usaha kecil-kecilan menggunakan rata-rata ukuran kolam 2 x 1 x 0.75 meter sebanyak 10 unit, skala sederhana 10-30 unit, dan skala besar lebih dari 30 unit.

 

f. Kelebihan Kolam Tarpaulin – Kemandirian yang lebih tinggi

 

Setakat ini, terbukti tahap pengeluaran ikan keli yang diusahakan di kolam terpal adalah lebih tinggi berbanding kolam tanah.

 

Dalam erti kata lain, kadar kematian atau kematian dan kehilangan ikan semasa pemeliharaan adalah lebih rendah daripada di kolam konvensional.

 

Sumber Artikel : Daftarikan.com